недеља, 20. септембар 2015.

Brokoli i karfiol na ukusan nacin

Zasto bas brokoli? 
Brokoli je jedna od najzdravija namirnica koju mozete da spremite sebi i svojim najdrazima. Sadrzi u sebi dvostruku kolicinu vitamnia C nego jedna narandza. Sadrzi vitamin B i narocito su vazni, iz te grupe, vitamini  B3, B5. U sebi sadrzi i folnu kiselinu.
Korisna je onim ljudima koji se bore sa viskom kilograma.
Sadrzi visoku kolicinu kalijuma, koji regulise krvni pritisak i pomaze razvoju i zdravlju kostiju.
Prepun je minirala kao sto su magnezijum, natrijum, gvozdje, cink, hrom.
U sebi sadrzi 3 antioksidansa: indol, sulforan i betakaroten. Indol potpomaze dobre hormone koji se uspesno bore protiv kancera. Sulforan je indirektni antioksidans, tj. pomaze antioksidantno dejstvo slicnih materija vitamin E, koenzim Q10). Betakaroten usporava ostecenje celija izazvano slobodnim radikalima. 
Sadrzi veliku kolicinu vlakana koji pomazu varanje i snizavaju holesterol u krvi.

Zasto bas karfiol?
U sebi ne sadrzi masti i natrijum i redovnim koriscenjem u ishrani samnjuje rizik od nastanka kancera. Ovo povrce sadrzi vitamin B, minerale i korisne fitohemikalije
Dobar je izvor vlakana, proteina, fosfora, kalijuma i ima visok sadrzaj vitamina C.
Redovno konzumiranje karfiola sprecava ostecenje organizma usled delovanja slobodnih radikala jer sadrzi mocne antioksidanse. U karfiolu se nalazi  i dosta vitamina K i omega-3 kiselna koji smanjuju upalu.
Redovnim konzumiranjem ovog povrca samnjuje se rizik od nastanka artritisa, gojaznosti i dijabetesa.
Utice povoljno na cirkulaciju. U kafriolu se nalazi i alicin koji deluje povoljno na zdravlje srca i samnjuje rizik srcanog i mozdanog udara. Jaca imuni sistem i odrzava nivo holesteola u krvi.


Videli smo koliko su ove dve namirince zdrave. Medjutim, mnogo imaju misljenje da nemaju lep ukus i zato ih ne jedemo tako cesto, a trebali bismo.
Dokazacemo da je to misljenje skorz pogesno i da brokoli i karfiol mogu biti spremnjeni na ukusan nacin. Priprema je vise nego jednostavna. 
Potrebno vam je:

  1. glavica kafriola
  2. glavica brokolija
  3. pola limuna
  4. malo soli, bibera i vegete
  5. malo ulja


U 2 odvojene serpe sipati vodu i malo je posloiti. U kljucalu vodu ubacite brokoli i karfiol koji ste prethodno odvojili na cvetice.
 Pustite da se kuva 3 minuta a zatim procedite vodu i brokoli i karfiol stavite u jednu ciniju sa hladnom vodom. Ovaj deo je jako vazan kako bismo sprecili da izgubimo sve one vitamine i minerale, Kada ih izvadite iz hladne vode stavite ih u praznu ciniju. Prelijte sokom od limuna, dodajte zacine i malo ulja. Promesajte i obrok je spreman.
 Prijatno! 

Molim vas da se, posto procitate ovaj post, registrujete bespatno na mog blog. Na njemu mozete da procitate jos korisnih saveta











Нема коментара:

Постави коментар